Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Κρεατίνη


Κρεατίνη

  • Η κρεατίνη είναι αμίνη και υπάρχει στις τροφές (4-6 γραμμάρια κρεατίνης ανά κιλό κρέατος) Στον οργανισμό μας η κρεατίνη παράγεται στο ύπαρ από τα αμινοξέα γλυκίνη, μεθειονίνη και αργινίνη. Περίπου το 95% της κρεατίνης του σώματος είναι αποθηκευμένη στους σκελετικούς μύες και το μεγαλύτερο μέρος αυτής αποθηκεύεται ως φωσφοκρεατίνη. Η φωσφοκρεατίνη είναι το «καύσιμο» των μυών μας σε όλες τις μέγιστης έντασης και ταχύτητας συσπάσεις και συνήθως διαρκεί μέχρι 8 δευτερόλεπτα ενώ για να την πλήρη ανασύνθεσή της ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου τρία λεπτά.
  • Η κρεατίνη είναι καλό να λαμβάνεται μετά την προπόνηση καθώς στο χρονικό αυτό σημείο ο μυϊκός ιστός είναι πιο δεκτικός την απορρόφηση της. Για την καλύτερη απορρόφηση είναι καλό να λαμβάνεται μαζί με απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, δεξτρόζη).
  • Η κρεατίνη έχει ως αποτέλεσμα της απορρόφηση του νερού των περιβαλλόντων ιστών από τους μύες (κατακράτηση υγρών) και ειδικά στη φάση φορτώματος ή σε περιόδους όπου οι αθλητές χάνουν πολλά υγρά (καλοκαιρινή προετοιμασία) πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην επαρκή πρόσληψη υγρών.


Η τρόπος λήψης της Κρεατίνης είναι ο εξής:
Φάση φορτώματος: 0,3 g/kg/ημέρα (0.15 g/pound/day) για 5-7 ημέρες.
Φάση διατήρησης: 0,03 g/kg/ημέρα (0.015 g/pound/day) διατήρηση.

Δηλαδή ένας αθλητής με βάρος 75 kg θα πάρει  23 gr για 5 ημέρες και στη συνέχεια η ημερήσια δόση του θα είναι 2,5 gr/ημέρα.

Η Κρεατίνη δεν είναι απαραίτητο να δίνεται πάντα σε κύκλους. Αν κάποιος θέλει βέβαια να κάνει κυκλική λήψη Κρεατίνης θα είναι καλό να κάνει σύντομους κύκλους 5-6 εβδομάδων. Πχ. 4 εβδομάδες με λήψη – 1 εβδομάδα εκτός. 



Η μονοϋδρική κρεατίνη αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής.

embrace the space!