Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Τι τύπο υδατάνθρακα πρέπει να έχει ένα ενεργειακό Gel;

Το προφίλ υδατανθράκων στα προϊόντα της Hammer Nutrition αποτελείται μόνο από σύνθετους υδατάνθρακες μακράς αλυσίδας και δεν περιέχει πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες ή άλλα επεξεργασμένα απλά ζάχαρα. Οι μαλτοδεξτρίνες που έχουν επιλεγεί για τα Hammer Gel περιέχουν 7.4% μονο-και δι-σακχαρίτες, οι οποίες ερμηνεύονται ως απλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σε σύγκριση με 92,6% μακράς αλυσίδας υδατάνθρακα



Απλά σάκχαρα όπως η σακχαρόζη, φρουκτόζη και γαλακτόζη διπλασιάζουνε την ωσμωτικότητα, τραβούν υγρά και ηλεκτρολύτες σε όλη τη βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα αυτά να μην είναι διαθέσιμα για την παραγωγή ενέργειας και να παρουσιάζονται γαστρικό στρες, κράμπες, ναυτία και πρόωρη κόπωση. Η ζάχαρη ορίζεται ως ένας μονοσακχαρίτης ή ένας δισακχαρίτης. Όσο βραχύτερο το μήκος της αλυσίδας τόσο αυξάνεται η ωσμωτικότητα του διαλύματος στο στομάχι. 

  • Η απλή ζάχαρη πρέπει να αναμειχθεί σε περιεκτικότητα 6-8%, αλλιώς απλά θα καθίσει στο στομάχι μην μπορώντας να περάσει το γαστρικό υμένα, δημιουργώντας πιθανώς ξινό στομάχι, κράμπες ή ναυτία! Ένα gel λοιπόν με 24gr απλού υδατάνθρακα θα χρειαστεί 300ml νερό το λιγότερο! 




  • Η μαλτοδεξτρίνη είναι πολλαπλάσιο σακχάρων που «γαντζώνονται» μαζί, επιτρέποντας την απορρόφηση σε διάλυμα περιεκτικότητας από 18% έως 24%, επιτρέποντας έτσι την άμεση μεταφορά στο συκώτι όπου μετατρέπεται σε μυϊκό γλυκογόνο

Η περιεκτικότητα σε αμυλόζη-αμυλοπηκτίνη της μαλτοδεξτρίνης και του άμυλου πατάτας είναι παρόμοια στην χημεία τους με το μυϊκό γλυκογόνο. Ως εκ τούτου, το «χρυσό πρότυπο» για τα ενεργειακά ποτά, τις μπάρες ή τα τζελ είναι οι υδατάνθρακες μακρύτερης αλύσου (Μαλτοδεξτρίνες), διότι έτσι μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας απορροφούνται πιο εύκολα από τον αθλητή. Επίσης καθώς οι πιέσεις των σωματικών  υγρών αλλάζουν όταν η θερμοκρασία και η υγρασία εξαντλούν τις αποθήκες του σώματος η απώλεια ηλεκτρολυτών στην οποία συμβάλουν τα πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να προκαλέσει αραιωτική υπονατριαιμία. 


Προσθέτοντας τους σωστούς συνδυασμούς των ηλεκτρολυτών με βιταμίνη Β-6 και L-τυροσίνη ενισχύεται η απορρόφησή τους. Υποτονικά διαλύματα με υδατάνθρακα έχουν θετικές επιδράσεις στην ταχύτητα απορρόφησης, ειδικά όταν ηλεκτρολύτες και νατρίο χάνονται γρήγορα λόγω αυξημένης εφίδρωσης. Για αυτό τον λόγο σε αυξημένες θερμοκρασίες η ικανότητα πρόσληψης τροφών είναι μειωμένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

embrace the space!